INFO OM ORSA

ALLMÄNT OM ORSA

Historia och Kultur
Natur
Väder och Klimat

BUTIKER + AFFÄRER

Bil och Motor
Friluftsliv
Frisörer och kroppsvård
Hantverk och slöjd
Mataffärer
Övriga Butiker / Affärrer

HITTA HIT

NÖJEN

SOS NÖDFALL-VÅRD

TJÄNSTER

Natur i Orsa kommun - Information om Orsa

Natur

Landskap och natur i Orsa kommun är variationsrika. I södra delen av kommunen beror det inte minst på det meteoritnedslaget för miljontals år sedan, som bland annat bildade Siljansringen och Orsasjön. Dessutom orsakade nedslaget mycket variation i markerna, som i sin tur gav upphov till en stor biologisk mångfald och artrikedom i naturen. Genom människans påverkan påminner södra delen av kommunen med sitt småbrutna jordbrukslandskap, öppna vidder och utsikter mot stora sjöar mer om södra Sverige.
Däremot är norra områderna, som till delar utgörs av den sägenomspunna finnmarken, av typiskt karg och naturskön norrlandskaraktär med djupa skogar och stora myrmarker.

Med detta i bakgrunden är det inte förvånande att Orsa är rikt på naturskyddsområder. Särskillt kan nämnas Lindängets fågellokal, där ungefär 250 av Sveriges 500 noterade fågelarter går att hitta.

Och när det gäller att "bara njuta" av landskapet, så finns Turistvägen, som har tydliga skäl till sitt namn, med milsvid utsikt över sjöarna mot de blånande bergen. Turistvägen går parallellt med E45 på östra sidan.

Norr om Orsasjön ligger Sveriges största och äldsta fäbod med anor från 1500-talet. Fryksås med genuin dalamiljö och en milsvid utsikt över Siljansbygden är väl värt ett besök. I Fryksås passerar en etapp av den 34 mil långa Siljansleden för vandrare.

Utsikten från Fryksås

Mer detaljerad information om våra naturområder finns på Dalarna länsstyrelsens hemsida.

Naturskyddsföreningen i Orsa   arrangerar utflykter och föreläsningar som är öppna åt alla.
Dessutom håller föreningen på med slåtter och skötsel av diverse områden.

Läs mer aktuell information om detta på  .

I Orsa finns kunniga guider som kan hjälpa dig att hitta de smultronställen genom att vandra,
cykla eller åka skidor. Kristina Lillpers från  Njut i Orsanaturen  och Agnetha Björkman
kan guida små grupper och berätta mycket om allt som syns längs vägen.