GÖRA

AKTIVITETER

Bäckergårdens Ridåsnor
Gammaldags marknad
Kungshaga Outdoor Activities
Lilja Deep Forest Events
Njut i Orsanaturen
Orsa Hembygdsgård
Orsa Mora skating
OrsaYran
Spa Celebration
Tallhed Stugor & Natur

HANTVERK

Fryksås Hantverksbod
Orsa Järn & Design

SEVÄRDHETER

Fryksås Fäbod
Helvetesfallet & Storstupet
Pilkalampinoppi
Skräddar-Djurberga fäbod
Slipstensmuseum

Slipstensmuseum Mässbacken

Slipsten Museet

Orsa Slipstensmuseum är ett Arbetslivsmuseum i Dalarna

Slipstenmuseum i Mässbacken (GPS 61.1829 N, 14.7506 E), 200 möh.
Orsa Slipstensmuseum består av hela det 2 kvadratkilometer stora Slipstens-gruveområdet, med tillhörande Museibyggnad, gruvstuga, hackstuga, ett stort antal gamla gruvor (dagbrott) och anläggningar från den gamla tillverkningen.
Själva Museibyggnaden invid Landsvägen i Mässbacken innehåller alla de gamla föremålen man förknippar med slipstenstillverkningen samt montrar som visar vilken oerhörd betydelse denna hade för Orsaborna under hundratals år. Här finns gamla redskap, fotografier med texter, uppbyggda miljöer från tillverkningen och livet i gruvstugan samt bearbetade slipstenar, brynen mm.

Historievandring  med rollspel
Vår kunniga guide tar dig med på en äventyrlig vandring med flera rollspel av våra duktiga aktörer.
Rollspelen är fyllda av varma levande karaktärer från förr, vars liv bjöd mycken möda och elände men också glädje, humor och hoppfullhet. Historievandringen speglar de gångna epokernas verkliga människor: deras liv och funderingar, vardagslitet och skratten, de hårda villkoren och den obändiga livsglädjen.

Temadagar för barn  (för barn 6 - 10 år)
Barnen får prova på att vara "gruvarbetarungar" för en dag. Upplevelsen börjar i det "magiska" Slipstensmuseet. Där tas de emot av guiden /gruvmadamen SturKisti, som lotsar tillbaka i tiden till 1850-talet. Barnen får klä sig som gruvarbetare med skinnförkläden, hatt och huckle. De utrustas med gammaldags namn i en träbricka runt halsen. Sedan beger de sig upp till Lindågruvan. Där väntar fler rollspelare/gruvarbetare och huggaren Hans. Barnen bekantar sig med slipstenshuggningen och får prova på att hugga själva under ledning av den snälla Hans. Så följer SturKisti med barnen upp till gruvstugan där Anna hjälper dem att rista in sina bomärken på varsin potatis och leta rätt på varsin träskål och träsked. Tillbaka vid Lindågruvan väntar potatiskokning och gemensam måltid med potatis och stekt fläsk, smör och lite salt. Barnen får gärna hugga mera på sina slipstenar. Man lyssnar på massor med berättelser om och omkring slipstenshuggning och hur man levde förr och arbetade i gruvorna, om försäljningsresor, huxagubbar och gruvspökerier.
Mycket skratt och massor med nya kunskaper gör Tema-dagen till en fantastisk upplevelse för våra "gruvarbetarungar".

Orsa slipstensmuseum

Adress : Gruvbacksvägen 2
79491  Mässbacken, Orsa kommun

Telefon :+46 (0)250-55 0255 www.orsaslipsten.se/
Visa på en karta